headerImage

Katharsis

Me kaikki koemme elämämme aikana monenlaisia tunteita. Me koemme iloa ja riemua, pelkoa ja tuskaa. Me rakastamme ja vihaamme. Uusia tunteita syntyy jatkuvasti meissä, me elämme ne, ja ne ovat poissa. Toisinaan emme kuitenkaan koe kaikkia tunteita kokonaan. Me emme toisinaan halua myöntää kaikkia tunteita edes itsellemme, tai emme sillä hetkellä kykene kohtaamaan niitä. Me voimme vältellä niitä, kieltää ne, tukahduttaa ne.

Nämä kokematta jääneet tunteet eivät kuitenkaan katoa minnekään. Ne kertyvät hitaasti sinun olemukseesi Ne varastoituvat sinun kehoosi, ja syvälle sinun sydämeesi. Niiden välttely ja tukahduttaminen kuluttavat jatkuvasti sinun voimiasi ja energiaasi. Tukahdutettujen tunteiden määrä kasvaa jatkuvasti, kunnes ne lopulta muodostavat läpäisemättömän muurin sinun itsesi ja sydämesi välille. Silloin sinä kadotat herkkyytesi, ja kykysi kokea tunteita. Silloin mikään ei tunnu enää miltään, eikä elämällä tunnu olevan enää tarkoitusta, sillä juuri tunteet antavat kaikelle tarkoituksen.

Katharsis tarkoittaa tunteiden vapauttamista ja puhdistusta. Katharsis-menetelmät tuovat uudelleen esiin kaikki piilotetut ja tukahdutetut tunteet. Ne ovat keinoja avata sydän tuntemaan uudelleen, jolloin voit käydä taas läpi kielletyt tunteesi, pohjiaan myöten. Voit vapautua kaikista tukahdutetuista tunteista kohtaamalla ne, ja elämällä ne uudelleen.

Silloin voit viimein vapautua kaikesta siitä turhasta painolastista, jota olet kerännyt itseesi vuosien varrella. Kohtaa omat tunteesi avoimesti ja hyväksyen. Muista, että kaikki tunteet ovat sinun omiasi. Mikään niistä ei vahingoita sinua. Kaikki koetut tunteet poistuvat sinusta, ja olet niistä lopultakin vapaa. Saat silloin takaisin herkkyytesi ja kykysi tuntea. Voit taas elää ja kokea aidosti. Löydät uudelleen luontaisen viattomuuden ja elämän ihmeellisyyden.

Itku ja nauru
Tanssin katharsis
Äänen vapautus
Kontrollista vapautuminen
Pelon kohtaaminen

Itku ja nauru

Vapauta ilosi ja surusi


Aloita katharsis naurusta ja itkusta. Ne ovat luonnollisia tapoja ilmaista iloa ja surua. Kun voit nauraa ja itkeä vapaasti, huomaat kuinka elämä on kevyempää ja kauniimpaa. Kyyneleet vievät pois surusi, ja nauru auttaa sinua löytämään ilosi uudelleen.

Aloita tämä menetelmä nauramalla. Etsi paikka, jossa voit olla rauhassa, kenenkään häiritsemättä. Ota mukava asento joko maaten tai istuen, ja aloita nauraminen. Jatka nauramista, vaikka se tuntuisi alussa vaikealta tai oudolta. Naurettuasi jonkin aikaa kehosi reagoi siihen, ja alat pian nauramaan oikeasti.

Naura vapaasti ja estoitta, ja anna kaiken piilotetun ja tukahdutetun ilosi virrata esiin.  Olet elämäsi aikana tukahduttanut myös paljon iloa ja riemua. Anna sen kaiken virrata ulos, ilmaise se nauramalla. Nauru tekee sinulle hyvää. Voit sen avulla löytää uudelleen ilon elämääsi. Voit nauraa joka päivä, milloin niin haluat, mitään syytä ei siihen tarvita. Sinä voit itse valita ilon ja naurun.

Kun olet löytänyt naurusi uudelleen, on itkun löytäminen helpompaa. Ala samalla tavalla itkeä, ilman syytä. Pian löydät taas surusi, ja alat itkeä oikeasti. Anna kyyneleiden virrata. Anna kaiken surun, tuskan ja epätoivon valua ulos kyynelten mukana. Tunne itkun ja kyynelten parantava ja puhdistava voima. Kyyneleet huuhtovat pois elämäsi surut ja murheet.

Kun olet nauranut ja itkenyt, ole hetken hiljaa, ja tiedosta tunteesi. Koe kaikki sisälläsi. Tule tietoiseksi omasta sydämestäsi, ja tunne muutos olemuksessasi. Nauru ja itku ovat osa luonnollista ilmaisua, tunteiden puhdistautumista. Ne tekevät sinulle hyvää, ne ovat parantavia voimia. Niiden avulla voit vapautua monella tavalla.

Takaisin

Tanssin katharsis

Vapauta kehosi tanssimalla

Tämä harjoitus perustuu tunteiden ilmaisemiseen ja kokemiseen kehon avulla. Tunteet ja kokemukset voivat varastoitua kehoomme jännityksinä ja rajoituksina. Tunteiden tukahduttaminen jäykistää myös kehomme. Voit vapauttaa ne kehosi liikkeellä, ja ilmaista tunteet tanssin kielellä. Keho voi sanattomalla kielellään ilmaista ja kokea asioita, joihin ei ole sanoja.

Aloita tämä harjoitus tärinällä. Seiso paikoillasi, ja tärise. Ravistele irti kaikki jäykkyys kehostasi Vapise koko kehollasi, anna vapinan levitä kaikkialle. Tämä avaa jäykkyydet ja murtaa pidäkkeet kehossasi. Kun kehosi avautuu, ja tunnet tunteiden liikkuvan sisälläsi, ala tanssia. Tanssi koko sydämestäsi, koko kehollasi. Ilmaise tanssien omaa sisintäsi ja sydäntäsi.

Tanssi kaikki tunteesi, ja liikuta kehoa juuri sillä tavalla kuin tunnet. Ilmaise omat tunteesi kehosi kielellä. Liiku vapaasti tunteidesi ohjaamana. Ilmaise ne kaikki, jokainen tunne, vaikka se olisi kuinka outoa ja naurettavaa tahansa. Tanssi jokainen tunne sisimmässäsi, ja koe jokainen kokemus omalla kehollasi.

Tanssi itsesi uuvuksiin. Tanssi jokainen tunne loppuun asti. Lopuksi asetu makaamaan hiljaa aloillesi, ja tiedosta omat tuntemuksesi. Tiedosta tunteiden liikkuminen sisälläsi. Tunne kuinka sydämesi alkaa taas liikkua ja elää.

Takaisin

Vapauttava huuto

Vapauta tunteet huudolla

Puhdas ääni ilman sanoja on eräs tavoista ilmaista aitoja tunteita. Äänen avulla jokainen tunne voidaan vapauttaa ja päästää irti. Äänellä voit tuoda esiin ja ilmaista tunteita syvältä itsestäsi. Huuto suoraan sydämestä voi vapauttaa sinut vuosien painolastista.

Tarvitset tätä harjoitusta varten paikan, jossa voit pitää ääntä rauhassa. Aloita huutamalla hiljaa sanatonta huutoa. Anna äänen tulla esiin luonnollisesti ja vaivattomasti. Anna sen värähdellä kaikkialla kehossasi. Kun tunnet äänesi rentoutuvan, on aika ilmaista tunteet sen avulla. Huuda ulos koko olemuksesi ytimestä. Huuda koko sielusi syvyydestä, huuda esiin kaikki tukahdutetut ja piilotetut tunteet.

Huuda koko kehosi voimalla, ja anna äänesi virrata ulos. Sisällytä huutoosi kaikki mitä tunnet. Tunne äänen värähtely kaikkialla, koe kuinka se herättää tunteesi, ja vapauttaa ne sinusta ulos. Vapauta kaikki pelko, viha ja kärsimys äänesi kautta. Vapauta tunteesi ja itsesi huudollasi.

Takaisin

Kontrollista vapautuminen

Vapaudu esteistä ja rajoituksista

Tämä menetelmä perustuu irti päästämiseen, ja sisäisen kontrollin hellittämiseen. Voit sen avulla vapautua kaikista estoista ja rajoituksista, ja löytää uudelleen kehon luonnollisen ilmaisun.  Voit päästää irti rajoitteista ja jännitteistä, joita et ehkä enää itse edes tiedosta. Voit taas kokea olemisen ja elämisen vapauden.

Tätä varten järjestä ensin itsellesi alue, jossa voit olla rauhassa. Poista alueelta kaikki särkyvä, tai sellainen mihin voit loukata itsesi. Aloita tämä harjoitus hengityksestä. Hengitä kiivaasti ja epäsäännöllisesti. Riko hengityksesi rytmi, ja näin sekoitat itsesäätelysi mekanismin. Kaoottinen hengitys saa sisäisen kontrollisi pois tasapainosta.

Kun tunnet olevasi valmis, ala liikkua. Tee mitä ikinä mieleesi juolahtaa. Anna kehosi toimia, ja toteuta jokainen mielijohteesi. Hypi, huuda ja tee kaikkea outoa.  Anna kehosi liikkua vapaasti, ja tehdä mitä se haluaa. Unohda kaikki estot ja itsehillintä. Vapauta kaikki hulluus itsessäsi, vapauta kaikki kontrolli ja rajoitukset. Koe täydellinen ilmaisun vapaus.

Lopuksi lepää hiljaa ja rauhassa. Tiedosta tunteet sisälläsi. Voit tässä hetkessä oppia ymmärtämään itseäsi ja tunteitasi paljon syvemmältä kuin koskaan aiemmin. Tämä menetelmä tuo pintaan unohdetut muistot ja tunteet. Kahleet ja rajoitukset sisälläsi ovat hieman hellittäneet. Tunnet olosi vapaammaksi ja kevyemmäksi.

Takaisin

Pelon kohtaaminen

Kohtaa pelkosi suoraan

Voit kohdata tunteesi myös suoraan, ilman menetelmiä. Voit yksinkertaisesti hiljentyä, ja kokea tunteesi sellaisenaan. Ainoa este on sinun oma pelkosi. Pelon tähden sinä tukahdutat tunteesi ja rajoitat elämääsi. Pelko on sinun sisäinen vankilasi ja kahleesi. Kun ylität pelkosi, niin löydät viimein vapautesi, ja voit levittää siipesi. Voit taas todella elää.

Aloita palauttamalla mieleesi oma pelkosi. Kuvittele, että tapahtuu juuri se, mitä eniten pelkäät. Hyväksy, että juuri niin käy. Kohtaa pelkosi. Anna sen tulla sinuun, ja pelkää koko olemuksella. Koe se syvään, koe se avoimesti. Pelkää koko sydämestäsi, ja vapise omasta pelostasi. Tunne pelkoa ja kauhua. Kohtaa se kaikki suoraan, ja katso pelkoasi silmiin.

Kohtaa oma pelkosi omassa sydämessäsi. Anna pelon tulla sinuun. Hyväksy se täydellisesti, syleile sitä. Pelkää avoimesti koko olemuksellasi. Koe pelkosi juuriaan myöten. Seuraa tätä pelkoa aivan sen alkulähteille asti. Seuraa pelon tunnetta, ja koe kaikki tunteet, jotka piilevät sen takana. Pelko voi usein olla seuraus jostain menneestä haavasta tai traumasta. Pelkosi voi olla vain tuon kokemuksen välttelyä.

Kun koet tuon kokemuksen uudelleen, kun kohtaat sen suoraan, niin voit vapautua pelosta lopullisesti. Kaikista peloista voi vapautua näin. Näin voit vapautua myös kaikista muistakin tunteista. Voit kohdata ne suoraan ja avoimesti. Koe ne pohjiaan myöten, ja etsi niiden alkujuuret. Kokemalla ne vapaudut niistä lopullisesti.

Kun vapaudut pelostasi, niin löydät omat siipesi, ja koko taivas on taas avoinna sinulle.

Takaisin

 

Katharsiksen jälkeen

Katharsis auttaa sinua purkamaan vuosikausien aikana kertyneitä patoutuneita tunteita. Voit heittää ne ulos, vapautua niistä. Silloin olet taas avoin, ja meditaatiosta tulee paljon helpompaa. Avaat sisäiset lukkosi, ja vapaudut turhasta painolastista. Se ei kuitenkaan välttämättä tuo pysyvää muutosta. Jos tapasi toimia pysyy samana, niin keräät uudelleen taas saman painolastin, ja tarvitset silloin taas purkamista.

Todellinen muutos syntyy meditaation kautta. Silloin voit muuttaa tapaasi käsitellä ja kohdata tunteita. Tunteesi kehittyvät ja jalostuvat, ja sinä kasvat. Meditoi tunteiden kanssa, ja saavuta todellinen ja pysyvä muutos.

 

Copyright: Flowguide.com